"HERKESİN PARASI OLABİLİR AMA HERKES HAYIR YAPAMAZ

25 Mart 2019 13:55

Çerkezköy´de eğitime katkı veren hayırseverlerle bir araya gelen Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye´de hayırseverler tarafından yapılan eğitim kurumlarına baktıklarında gurur verici bir tabloyla karşılaştıklarını anlattı. Programa katılan hayırseverlere teşekkür eden, çocuklara hizmete yönelik çalışmaların herkese nasip olmayacağını kaydeden Selçuk, "Herkesin parası olabilir ama herkes hayır yapamaz, herkesin çocukların hizmetine yönelik eserler ortaya koyması herkese nasip olmaz. Bu nedenle buraya gelen tüm hayırseverleri saygılarımla selamlıyorum." dedi. Bakanlık olarak daha yapacakları çok iş olduğunu aktaran Selçuk, eğitim meselesinin demokrasi ve ekonomiyle çok ilgili bir mesele olduğunu, Türkiye´de ekonomi ve demokrasinin yükselmesin, eğitimin yükselmesine bağlı olduğunu vurguladı.
 
Selçuk, şöyle konuştu: "Bizim ekonomiyle ilgili yapmamız gereken bütün hedefler aslında eğitimle ilgili hedefler. Dünyada orta gelir tuzağından söz ediliyor, dünya için şunu söylemek mümkün, eğer bir ülkede orta gelir tuzağı varsa orta eğitim tuzağı vardır. Yani eğitimimiz orta ise ekonomimiz orta olur. Dolayısıyla bizim öncelikle eğitime yatırım yapmamız, bu eğitimi de bugünkü küresel standartlarda yapmamız gerekiyor. Bunu yapabilmek için bir takım bilimsel çalışmalara, metot temelli gayrete ihtiyaç var. Bu arzu etmek ve temenni etmekle yapılabilecek bir iş değil, bilimle, akılla olabilecek bir iş. Millî Eğitim Bakanlığı olarak temel hedefimiz bu ülkenin çocuklarının göz aydınlığını arttırmak ve onların gözlerini daha fazla ışıltılı hale getirmek. Bu topraklarda ´gururla, onuruyla, şerefiyle ve haysiyetiyle dimdik ayakta dursunlar, bayrağımızı diksinler ve yükseltsinler ve bütün dünyada bu ülkenin çocukları olmaktan gurur duysunlar´ diye istiyoruz." Bakan Selçuk, Türkiye´de 3 yıllık bir yol haritası hazırlayarak ay ay, sene sene ne yapacaklarını, nasıl yapacaklarını, fizibilite raporlarıyla, simülasyonlarla ortaya koymayı hedeflediklerini dile getirdi.
 
"Öğretmenlerimizin omuzlarında yükselecek" 
"Okulların mutfağı, öğretmen odaları ve sınıflardır" diyen Selçuk, şöyle devam etti: "Bu yol sadece Millî Eğitim Bakanlığının Ankara´da yaptığı çalışmalarla sınırlı olamaz. Buradan göndereceğimiz genelge ve talimatlarla okullar hayat bulmaz. Dolayısıyla bizim okullardan yola çıkan bir yol haritamıza ihtiyacımız var. Doğu felsefesinde bir söz vardır. ´Doğan her şey aşağıdan yukarı doğru hareket eder, ölen her şey yukarıdan aşağı doğru hareket eder´ Bizim aşağıdan yukarı doğru eğitimsel hareket ihtiyacımız var. Yani okullarımızdan, öğretmenimizden yola çıkarak, öğretmenlerimizin omuzlarında yükselecek bir işten bahsediyorum. Eğer bunu yapabilirsek eğitim sisteminde büyük yol alırız."
 
Bakan Selçuk, daha sonra Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret etti. Burada atölyeleri gezen Bakan Selçuk, öğrencilerin çalışmaları hakkında bilgi aldı.
 
“Eylülden itibaren her şeyi yapmaya hazırız”
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, programı kapsamında Tekirdağ Valiliğini ziyaretinin ardından iş insanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Burada konuşan Bakan Selçuk, yeni dönemde atılacak adımları anlatarak, Türkiye´nin özel sertifikasyon sistemleri, özel laboratuvar altyapısıyla kaliteli sistemlerini öne çıkarması gerektiğini söyledi. Selçuk, "O zaman bizim de oluşturduğumuz katma değer yükselir. Bütün bu işleri eğitimle ilişkilendirmek ve sonuçta demokratik topluma doğru yol almak bizim temel gayemiz. Çocuklarımızın da boşa kürek çekmesini istemiyoruz. Yıllarca soru çözüp de üniversiteye gittiklerinde, en iyi üniversiteye gittiklerinde, o üniversitenin öğretim elemanlarının ´Temel matematiği yapmakta sıkıntı çekiyorlar, yetişmeden geliyorlar.´ demesini istemiyoruz." diye konuştu.
 
Türkiye´deki orta öğretimdeki ders sayılarına değinen Selçuk, şunları kaydetti: "Orta öğretimde Türkiye´de 16-17 ders var. Japonya´da, Kanada´da, İngiltere´de, Yeni Zelenda´da, ABD´de lisede 5-6 ders var. Neden bizde bu kadar çok ders var? Onlarda az olduğu halde onlar bizden daha başarılı. Çünkü belli bir alanda derinleşiyor bu çocuklar. Belli bir alanda özelleşiyor ve sevdiği alana yoğunlaşıyor. Küçük küçük çukurlar kazmıyor, çocuk kuyu kazıyor, kuyu kazarsa suyu bulacağını biliyor. Peki ne yapacağız? Çözümümüz hemen eylül ayından itibaren 9. sınıflardan başlayarak bütün Türkiye´de bunun uluslararası standartlarına geçmek. Bunun hazırlıkları bitti. Bir eksiğimiz gediğimiz yok, eylülden itibaren her şeyi yapmaya hazırız. Ama bunu bütün Türkiye´ye aniden yapmayacağız. Çocuk bir kuralla başladıysa, liseyi o kuralla bitirecek. Yani oyunun ortasında kural değişmeyecek. Bizim muhakkak suretle çocuğun sükunetini, anne babanın sakinliğini, sistemin dinginliğini korumamız lazım."
 
Bakan Selçuk, konuşmasının ardından "Ziya öğretmen ile eğitim buluşmaları" kapsamında Malkara ilçesindeki Kültür Sarayı´nda öğretmen ve eğitim yöneticileriyle bir araya geldi.

İlgili Fotoğraflar