ÖZEL EĞİTİM İMKÂNLARI 81 İLE YAYILIYOR

23 Eylül 2020 10:40

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Türkiye genelinde 2019 yılında 28 ilde 52 özel eğitim anaokulu bulunduğunu hatırlatarak, "53 ilimizde özel eğitim anaokulu maalesef bulunmuyordu. Erişilebilirliği artırabilmek için olmayan tüm illerimizde bu okullarımızı açtık. 21 Eylül 2020 itibarıyla artık 81 ilimizde en az bir anaokulu hizmet vermeye başladı. Toplamda tüm illerimizde özel eğitim ana okul sayımız 110'a çıktı" dedi.
 
Millî Eğitim Bakanlığı, özel eğitim öğrencilerine, özel eğitim uygulama okulları, özel eğitim meslek okulları, özel eğitim meslek liseleri, özel eğitim anaokulları, özel eğitim sınıfları ve kaynaştırma bütünleştirme kapsamında her tür ve kademede eğitim hizmeti sunuyor. Bu okulların kapasitelerini artırmak ve 81 ile yaygınlaştırmak için son bir yılda önemli adımlar attı. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, yürütülen çalışmaları bir gazeteye anlattı:
 
Olmayan İl Kalmadı

2020 için her ilde en az bir özel eğitim anaokulu açma hedefinize ulaşabildiniz mi?
Özel eğitimde hizmet kalitesini sürekli artırıyoruz. Diğer taraftan sunduğumuz hizmetlerin erişilebilirliğini artırmaya çalışıyoruz. Türkiye genelinde 2019 yılında 28 ilde 52 özel eğitim anaokulu bulunuyordu. Özel eğitimde sunulan hizmetin kalitesi kadar erişilebilirlik de çok önemli. 53 ilimizde özel eğitim anaokulu maalesef bulunmuyordu. Tüm illerimizde özel eğitim anaokullarına erişilebilirliği artırabilmek için olmayan tüm illerimizde bu okullarımızı açtık. Artık 21 Eylül 2020 itibari ile 81 ilimizde en az bir anaokulu hizmet vermeye başladı. Diğer taraftan bazı illerimizde ihtiyaca göre birden fazla anaokulu açtık. Toplamda tüm illerimizde özel eğitim anaokulu sayımız 110'a çıktı. Ayrıca 76 ilde hizmet veren özel eğitim anasınıfı uygulamasını da 81 ile çıkarttık. Böylece özel eğitim anaokulu ve özel eğitim anasınıfı olmayan ilimiz kalmamış oldu.
 
Özel eğitim meslek okulları açısından durum nedir?
Özel eğitim meslek okullarımız hafif düzeyde zihinsel engeli olan öğrenciler ile görme engeli olup hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan özel eğitim öğrencilerinin mesleki beceriler edinerek kendi ayakları üzerinde durmalarına ve sosyal hayata katılmalarına destek oluyor. 2019 yılında 71 ilde bulunan 151 özel eğitim meslek okulunda toplam 12 bin 620 öğrenci eğitim görüyordu. Bu okullarımızı da 81 ile yaygınlaştırmayı hedefledik. Özel eğitim meslek okulu olmayan Iğdır, Hakkâri, Mardin, Kars, Şırnak, Bingöl, Bitlis, Ardahan, Diyarbakır ve Tunceli illerimizde de 2020 yılında bu okullarımızı kurduk. Artık 81 ilimizde de bu okullar öğrencilerimizin hizmetindedir. Ayrıca büyükşehirlerde taleplere göre 14 adet yeni meslek okulu daha açtık. Şu anda özel eğitim meslek okulu sayımız 81 ilde 175'e çıktı.
 
Destek Eğitim Odasında 8 Kat Artış
 
Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilere yönelik okullarda açılan destek eğitim odalarını modernize çalışmaları ne aşamada?
Bildiğiniz gibi destek eğitim odaları, kaynaştırma veya bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında akranlarıyla aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin, eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları amacıyla özel araç gereç ve eğitim materyalleri sağlanarak oluşturulmuş eğitim ortamları olarak hizmet veriyor. Mevcut destek eğitim odalarının yeni standartlara göre modernize edilmesi ile ilgili bir proje devam ediyordu. Bu proje kapsamında kurulan yeni standartlarda destek eğitim odası sadece 33 ilde ve 79 adet bulunuyordu. Destek eğitim odalarına erişimi artırabilmek için önce 81 ilde kurmayı hedefledik. 2019 yılsonu itibariyle 121 yeni destek eğitim odası kurduk. Böylece 81 ilde toplam 400 destek eğitim odası kurmuş olduk. Diğer taraftan öncelikle büyükşehirlerden başlamak üzere her ilde ihtiyaca göre bu odaların sayısını artırmayı hedefledik. Gerekli yatırımları hızla tamamladık ve 2020 yılında 400 yeni destek eğitim odası daha yaptık. Böylece yeni standartlarda destek eğitim odası 600'e çıkmış oldu. Özellikle büyükşehirlerde yeni standartta destek eğitim odası sayısını önemli miktarda artırdık. Bu kapsamda İstanbul'daki yeni standartta destek eğitim odası sayısını 6'dan 50'ye, Ankara'daki 10'dan 35'a, Antalya'da 1'den 10'a, Gaziantep'te 2'den 10'a, Konya'da 4'ten 10'a, Mersin'de 5'den 10'a, Bursa'da 4'ten 14'e, Kocaeli'de 10'a ve İzmir'de de 15'e çıkarttık. Böylece yeni standartlarda destek eğitim oda sayısında yaklaşık 8 katlık bir artış sağlamış olduk.
 
Uygulama Evi Sayısı Yüzde 75 Arttı

Özel eğitim uygulama okullarında bireylerin öz bakım ve günlük yaşam becerileri kazanmaları için oluşturulan uygulama evi dersliklerinde de artışa gittiniz mi?
Bildiğiniz gibi özel eğitim uygulama okullarımızda, orta-ağır zihinsel engeli veya otizmi olan bireylere öz bakım ve günlük yaşam becerilerini geliştirmek ve topluma uyum sağlamalarına destek olmak amacıyla eğitim veriyoruz. Bu okullarımızda "uygulama evleri" günlük yaşam becerilerini kazandırmada büyük önem arz ediyor. Uygulama evleri normal bir evin içerdiği tüm ortamları ve araç-gereçleri içeriyor. Bu nedenle uygulama ev sayımızı artırmayı hedefledik. 2019 yılında 101 uygulama evi vardı. 2020 yılında 75 yeni uygulama evini daha tamamlayarak hizmete aldık. Yılsonuna kadar 25 yeni uygulama evi daha yapacağız. Dolayısıyla bu sayıyı da yüzde 100 artırmış olacağız.