Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanan ve üç ayda bir yayımlanan Özel Eğitim Çocuk dergisinin yeni sayısının konusu: Toprak.
"Su" dosya konusuyla yayımlanan bir önceki sayıda yeni yayın döneminde "anasırıerbaa" adı verilen dört unsurun sayfalara taşınacağı ve sonraki sayılarda sırasıyla "toprak", "hava" ve "ateş" dosya konularının ele alınacağı duyurulmuştu.
Özel Eğitim Çocuk dergisinin yeni sayısında, dosya konusu "Bereketli Topraklar Üzerinde" başlığıyla belirlendi. Bu başlık altında pek çok yazı bulunuyor. Gökhan Akçiçek'in "Ihlamur Ağacı" şiiriyle okurlarını karşılayan derginin editör yazısında şu ifadelere yer veriliyor:
"Kış yine geldi. Kardan adam, çocuklara hasret kalmadı. Sonbaharda yayımlanan 'su' dosyamızın ardından kış sayısıyla birlikte olmanın sevincini yaşıyoruz. Bu sayıda dosya konumuz: 'TOPRAK.'
Su kattık toprağımıza, yoğurduk, sizlere sunduk. Toprakla baktık, toprakla arındık. Üzerinde yalınayak gezinerek kendimize geldik. Toprağı eşeledik, eşeledik ve nice canlar gördük. Karıncalardan solucanlara, bitki köklerinden taşlara, tarihimizden yarına güzellikler desteledik..."
"Toprağı Solucandan Dinle", "Aymaz ile Aybar", "Siyah Altın", "Toprağın Binbir Rengi", "Pati ile Yolculuk: Toprak Koleksiyoncusu", "Toprak Canlı mıdır?", "Tohum Toprak Kütüphanesi" ve "Toprağın Canciğer Dostları", "Bereketli Topraklar Üzerinde" dosyasının içinde yer alan hikâye, masal ve denemelerden birkaçı...
Toprak dosyasının yanı sıra dergide her zaman olduğu gibi şiirlerden masallara, hikâyelerden denemelere, bilmece-bulmacalardan çizgilere birçok içerik yer alıyor. Gökhan Özcan'ın "Bir Elim Yağda, Bir Elim Balda" ve Abdullah Harmancı'nın "Dokunmatik Hikâyeler" adlı hikâyeleri okurlarıyla buluşmayı bekliyor. "Biricik Soru Binbir Cevap" köşesine Varol Yaşaroğlu konuk oluyor. Sinema bölümünde Hilal Turan, okurları ormanın savunucusu "Loraks" filmini izlemeye davet ediyor. Para atletizmde dünya şampiyonu olan Esra Bayrak, yaşam öyküsünü paylaşıyor.
Görme, işitme, bedensel veya zihinsel bir engeli bulunsun bulunmasın, özel bir yeteneği olsun olmasın tüm çocukların severek okuduğu ve kendinden bir şeyler bulabildiği dergi, herkesin erişimine açık. Bu amaçla derginin
ozelegitimcocuk.meb.gov.tr adresinde yayın yapan web sitesinde her sayının içeriği seslendirme, sesli betimleme ve Türk İşaret Dili desteği ile birlikte sunuluyor.