Bakan Özer, törende yaptığı konuşmada Köy Yaşam Merkezi projesi kapsamında Kırşehir'in Kırtıllar köyünde köy yaşam merkezi açmayı planladıklarını belirterek "İstedik ki Kırtıllar köyüne, Neşet Ertaş'ımızın, Bozkırın Tezenesi ozanımız, aslında filozofumuz, hikmet sahibi, arif insanın ismini yaşatacağımız köy yaşam merkezini kuralım ama bugüne nasipmiş. İnşallah, bu köy yaşam merkezimiz hem köylülerimizin çocuklarının anaokulu, ilkokul ihtiyacını karşılama hem yetişkinlerimizin halk eğitim merkeziyle ilgili kurs ihtiyacını da karşılama bağlamında hizmet verirken aynı zamanda Neşet Ertaş ismini de yaşatmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.
Özer, son yirmi yılın eğitime erişimle ilgili devasa yatırımlar yapıldığı bir dönem olduğunu dile getirerek "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde şehir, bölge, köy ayrımı yapılmadan Türkiye'nin her noktasına eğitim yatırımı gitti ve cumhuriyetin birinci yüzyılında ilk kez okul öncesinden ortaöğretime eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 95'in üzerine çıktı." dedi.
2000'li yıllardaki okullaşma oranlından söz eden Bakan Özer, "İşte Sayın Cumhurbaşkanımızın o kararlı duruşu, her yıl istikrarlı bir şekilde bütçeden en büyük payı Millî Eğitim Bakanlığına vererek bu ülkenin evlatları ilk kez ücretsiz bir şekilde bulundukları bölgelerde eğitime erişebildiler. Bu o kadar kıymetli bir şey ki eğer biz bu yatırımları Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Millî Eğitim Bakanlığı olarak yapmamış olsaydık cumhuriyetin ikinci yüzyılını ıskalamış olacaktık." diye konuştu.
Özer, beş yaşta okullaşma oranlarını zorunlu olmadığı hâlde yüzde 99'a çıkardıklarını hatırlatarak bazı kesimlerin reform yapma iddiasıyla yola çıkarak beş yaşı zorunlu yapacaklarını iddia ettiklerini dile getirerek şöyle devam etti: "İlkokuldaki okullaşma oranı 99.63; ortaokuldaki okullaşma oranı yüzde 99.44. Bu neyi gösteriyor? Sahadan bu kadar kopuk olduklarını gösteriyor. Eğer beş yaştaki okullaşma oranları yüzde 20'ler, yüzde 30'lar civarında olsa dersin ki 'Ben beş yaştaki okullaşma oranlarının yüzde 95'in üzerine çıkaracağım. Zaten yüzde 99... Son yirmi yılda bu ülkenin evlatlarının eğitimle buluşabilmesi için şartlı eğitim yardımından burslara, pansiyon imkânlarından ücretsiz taşımaya, ücretsiz yemeğe, ücretsiz ders kitaplarına, ücretsiz yardımcı kaynaklara kadar her türlü imkân seferber edildi. Bu sosyal yardımların 2022 yılındaki maliyeti 525 milyar TL. Bu hükümet her zaman vatandaşının yanında oldu. İnşallah, 2023 yılının ikinci döneminde yani 6 Şubat itibarıyla ücretsiz yemekle ilgili kapasiteyi 1.8 milyondan 5 milyona çıkaracağız. Okul öncesi bütün çocuklarımıza ücretsiz yemek vereceğiz. Pansiyonlu okullarımız, taşımalı eğitimden yararlanan yerlerdeki tüm okullarımızı bu kapsam içine alacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın derdi, bu ülkenin her alanda çok güçlü olması ve bir Türkiye Yüzyılı hikâyesinin bu dünyaya yaşatılması. Onun için biz derdimizi seviyoruz. Bu derdimizin yolunda gece gündüz usanmadanyorulmadan çalışmaya devam ediyoruz."
Bunun bir adımının da köy okulları ve köy yaşam merkezleri olduğunu bildiren Bakan Özer, buraların uzun yıllar kapalı olmasının altında yatan nedenin köyden ilçelere, ilçelerden şehirlere ve şehirlerden metropollere yaşanan göç olduğuna işaret etti. Özer, bu noktada öğrencilerin mağdur olmaması için taşımalı eğitimle eğitimde fırsat eşitliğinin hükûmet tarafından güçlendirildiğini belirterek "Özellikle covid-19 salgınından sonra tersine göç dalgasını fırsat bilerek ve aynı zamanda gıda, tarım ve hayvancılığın da artık stratejik bir alan olduğu bilinciyle köy yaşam merkezlerine, köy okullarına tekrar hayat vermeye başlandı." diye konuştu.
2022 yılında 2 bin 200 köy okulunun onarılıp köy yaşam merkezi olarak vatandaşın hizmetine sunulduğunu dile getiren Özer, buradaki amacın sadece köy anaokulu veya köy ilkokulu açmak olmadığını vurguladı.
Özer sözlerini şöyle sürdürdü: "Amacımız, siz değerli vatandaşlarımızın tarımdan hayvancılığa, istihdam becerilerini artırmayla ilgili istemiş olduğu her türlü kursu ayağınıza getirmek, Kırşehir merkezine gitmeden buradan o halk eğitim kurslarının düzenlenmesini sağlamak. İnşallah, üç ay içinde hanesi 10'dan fazla olan tüm köy okullarını açacağız. Böylece, köy yaşam merkezlerini köyün yaşam merkezi hâline getireceğiz. Kadınlarımızın ve erkeklerimizin sosyalleştiği, eğitim aldığı, çevre köylerin bir araya geldiği bir meydan hâline getireceğiz. İşte burada açtığımız köy yaşam merkezinin amacı da bu. Köy yaşam merkezimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah, Kırşehir'de şu ana kadar 8 köy yaşam merkezi açtık. İki ay içinde 25 daha açacağız ve sayıyı 33'e çıkaracağız. Emek veren herkese çok teşekkür ediyorum."