Millî Eğitim Bakanlığınca oluşturulan köklü geleneğin yansıması özel dokumalar, "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Dokumalarımız-Miras" sergisinde CSO Ankara'da vatandaşların beğenisine sunuldu.
Serginin açılışına Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in eşi Ayşe Tekin, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete ile diğer davetliler katıldı.
Türk kültür tarihinde saklı zanaatları, dokumaları ve binlerce deseni yaşatarak geleceğe taşıyan olgunlaşma enstitülerinin rehberliğinde gerçekleştirilen sergi; Anadolu'nun kadim ve zengin dokuma kültüründe, insanın tabiatla uyumuna adanmış sevgi dolu yolculuğunu yansıttı.
Olgunlaşma enstitülerinde üretilen birbirinden değerli el dokumaları, serginin mozaiğini oluşturdu. İnsanlık tarihinde, medeniyetin doğduğu ve dünyaya yayıldığı coğrafya olarak kendini gösteren Anadolu'nun işaret edildiği sergide, dokumanın hikâyesinin mitlerden, efsanelerden ve destanlardan süzülüp Anadolu'da nasıl bir cisme büründüğü ele alındı.
Sergide, Çatalhöyük'te MÖ 6 binli yıllara tarihlenen ilk dokuma izlerinden bugüne, dokumacılığın kalbinin binlerce yıldır Anadolu'da attığı ve bitki lifleri, hayvan kürkleri, keten, kendir, yün, pamuk, ipeğin Anadolu'dan dünyaya çeşitli yollar ve İpek Yolu'ndan yayıldığı vurgulandı.
Sergide Türkiye'nin dokuma alanındaki tarihsel ve kültürel birikimini ortaya koymak, bu birikimin ulusal ve uluslararası alanda markalaşmasını sağlamak, yok olmaya yüz tutmuş dokumaları yeniden ihya etmek ve otantik özelliklerine uygun üretmeye devam etmek, dokumaları çağdaş tasarımlarla buluşturarak yaşatılmasını sağlamak amacıyla 81 ili kapsayan dokuma seçkisine yer verildi.
Türkiye Yüzyılı'nı geleneksel dokumalar ile buluşturan sergide, ülkemizin en ünlü dokumalarından tasarlanan geleneksel ve modern kaftan ve kıyafetler ile yastık, çanta, dekoratif obje, ev tekstili, ev dekorasyonu vb. ürünler yer aldı.
Toplam 232 parçadan oluşan ve aksesuarlara da yer verilen sergi, 21 Aralık tarihine kadar ziyaret edilebilecek.